31 oktober 2023

Algemene beschouwingen - 31 oktober 2023

Inleiding

Voorzitter, vanavond spreken wij met elkaar over de begroting voor 2024. Dat kan in alle rust en vrede, wat geen vanzelfsprekendheid is. Vrede lijkt op deze aarde verder weg dan ooit. Allerlei onvrede in ons land valt in het niet bij de situatie in Israël. Waar een terroristische organisatie zorgt voor een constante dreiging in het leven van miljoenen Israëliërs. We keuren de acties van Hamas ten sterkste af en leven mee met het Joodse volk, wat in de loop der eeuwen al zoveel haat en tegenstand heeft moeten ondervinden.

Hervormingsdag

Vandaag is het Hervormingsdag. Op 31 oktober 1517 luidde een actie van Maarten Luther de Reformatie in Europa in. Hij publiceerde zijn 95 stellingen, die hij op de deur van de slotkapel in Wittenberg spijkerde. Het laatste woord van de laatste stelling is ‘vrede’. Maarten Luther wees er met deze laatste stelling op dat de echte vrede op aarde niet te vinden is, maar dat die vrede gevonden wordt in het eeuwige Koninkrijk van Jezus Christus. Wat een heerlijk perspectief voor allen die door genade leerden vertrouwen op deze  Koning. Dat biedt kracht om door te gaan met ons werk, zonder het van óns werk te verwachten. 

Relatietherapie

Wat betreft onze samenleving geldt dat vrede en saamhorigheid beginnen in het gezin. Het sociaal domein kent vier pijlers, waarvan opgroeien en ontwikkelen de eerste is. Om deze eerste pijler te versterken, wil de SGP een lans breken voor gratis relatietherapie.

Uit onderzoek blijkt dat er onder de bevolking royale steun is voor relatietherapie. Ook in de gemeente Staphorst wordt deze mogelijkheid geboden. Onze vraag is hoe deze mogelijkheid meer aandacht onder de bevolking kan krijgen? 

Hulp bij ongewenste zwangerschap

Bij de eerste pijler hoort ook hulp aan moeders, die onbedoeld of ongewild zwanger zijn geraakt. Juist als de komst van een kind niet overzien wordt door onvoldoende financiële middelen of het ontbreken van een plek om te wonen, moet er hulp geboden worden. Ook kan hulp nodig zijn voor moeders die een abortus ondergaan hebben en volgens onderzoek vaak kampen met gevoelens van schuld, schaamte, angst en verdriet.

De SGP fractie onderschrijft de opmerking in de begroting, dat de hulp op een wijze wordt gegeven die past bij de Staphorster bevolking.

Woningbouw

Gezonde gezinnen vormen de basis van de samenleving. Ze hebben wel een plek nodig om te wonen. Letterlijk. Vorig jaar hebben we met motie “M146 Flexwoningen” opgeroepen om snel te starten met flexwoningen in Rouveen-Zuid fase 2.  Omdat het realiseren van een nieuwe woonwijk jaren kost, kunnen meer flexwoningen op korte termijn het woningtekort verlichten. Volgens onze fractie wordt de mogelijkheid om flexwoningen te plaatsen onvoldoende benut. Als gemeente zouden we ons hier meer voor in moeten zetten. We denken daarbij aan woonwijk De Slagen en aan IJhorst, waar ook permanente bewoners van de vakantieparken woonruimte nodig hebben. 

Invoering Omgevingswet/Wet Kwaliteitsborging

Per 1 januari 2024 gaan de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging in. De verwachting is dat beide wetten meer vertraging gaan opleveren voor woningbouwprojecten. Wat kunnen wij als gemeente doen om te zorgen dat woningbouwprojecten bij ons juist versneld worden? 

Ruimtelijke kwaliteitsfonds

Vorig jaar bij de begroting hebben we aandacht gevraagd voor het instellen van een ruimtelijke kwaliteitsfonds. Wat ons betreft wordt daar komende periode mee gestart.  

Statushouders

Op het gebied van de huisvesting is er ook de zorg over de grote aantallen statushouders die aan onze gemeente worden toegewezen. En dat wordt volgend jaar nog meer. We hebben sterk de indruk dat we worden overvraagd en niet de vereiste kwaliteit kunnen leveren. Ook verdwijnt het draagvlak in de samenleving. Wat ons betreft komen de grenzen nadrukkelijk in zicht. De integratie verloopt niet op een natuurlijke wijze. Laten we daarom ingrijpen voor er sprake is van ontwrichting van onze samenleving. Hoe denkt het college huisvesting en integratie van statushouders de komende periode vorm te geven?

Melkbussen 

De agrarische sector doet een SGP-hart wat sneller doet kloppen. 31 oktober is ook een bijzondere datum voor de agrarische sector in ons dorp. 31 oktober 1998 was de laatste dag dat er gevulde melkbussen ‘an diek’ stonden. Melkbussen maakten plaats voor de koeltank, wat een ingrijpende verandering was. De passie van onze boeren is de afgelopen 25 jaar hetzelfde gebleven. Voor een toekomstbestendige agrarische sector is financiële ondersteuning bij de nodige investeringen noodzakelijk.

Regio Zwolle

Naast gebrek aan woonruimte voor onze jongeren kennen we de verkeersdruk op de Stovonde en het ondermaatse openbaar vervoer. Via deelname aan de besluittafel van de Regio Zwolle moeten we proberen hier stappen in te zetten. 

Financiëel perspectief

Het financiële plaatje van onze gemeente is niet zonder zorgen. Als in een vlak polderland als Nederland veel gesproken wordt over ravijnen, kloven en bergketens moet er wel wat bijzonders aan de hand zijn. Er komen financieel donkere tijden aan voor onze gemeente. Hoewel veel gemeenten met dezelfde problemen kampen, kent onze meerjarenraming wel rode cijfers. Goed dat de wethouder daar via de VNG aandacht voor gevraagd heeft.

Financiële positie

Wij zijn in dit verband dankbaar voor de ruime reservepositie van onze gemeente. Daardoor en door onze gezonde liquiditeitspositie is onze gemeente in staat om de in de meerjarenbegroting weergegeven tekorten financieel op een verantwoorde wijze op te vangen.

Wat ons betreft moeten wij echter ook zuinig zijn op onze reserve- en liquiditeitspositie. Deze beide kunnen een goede basis vormen voor het realiseren van nieuwe op- en afritten, zonder dat ze een grote financiële last zijn voor de toekomstige generatie.

Lasten

We zijn verheugd dat de belastingen voor onze inwoners – ondanks de periode van hoge inflatie – slechts zeer beperkt verhoogd worden.

Personeel

Als fractie hebben wij kritische vragen gesteld over de voorgestelde uitbreiding van de formatie. We vinden het een gemiste kans dat de discussie over de kerntaken van onze gemeente pas na het vaststellen van de begroting gevoerd wordt. De goede volgorde is: eerst de taken vaststellen en dan de knaken. We roepen op om het gesprek hierover op korte termijn te voeren.

Onze fractie mist de loonsommonitor in de begroting. Wij roepen op om deze vanaf het volgende begrotingsjaar structureel op te nemen.

Slot

Maarten Luther leefde in roerige tijden. Twaalf jaar nadat hij de Reformatie in Europa inluidde, stonden de Turken voor de poorten van Wenen (1529). In deze bange tijd dichtte Luther het bekende lied ‘Een vaste burcht is onze God’. Het tweede couplet van dit lied begint als volgt:

Geen aardse macht begeren wij,
die gaat welras (spoedig) verloren.

Toch is dit geen somber perspectief. In het vierde couplet horen we Luther zingen:

Gods Woord houdt stand in eeuwigheid,
En zal geen duimbreed wijken.

Wat een vooruitzicht klinkt er dit lied! Eens zal de eeuwige vrede aanbreken voor allen die de Heere Jezus lief kregen en hem wilden volgen, ook al was het geen makkelijke weg. We kunnen ons zorgen maken over oorlogen in Oekraïne en Israël, over onvrede in de samenleving, over een ravijnjaar wat aanstaande is. Uiteindelijk blijft over het perspectief van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waarop gerechtigheid en vrede wonen zullen.

Tot slot wensen we het college, het management van de gemeente en de ambtelijke organisatie veel wijsheid en Gods zegen toe bij het besturen van onze gemeente.